Dnia 19 listopada 2015r uczniowie klas I i II ZSZ o profilu KUCHARZ uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej nt. ,,Mięso zwierząt rzeźnych”w hurtowni SELGROS Warszawa Białołęka.
Celem wycieczki była lekcja pokazowa rozbioru mięsa wieprzowego i wołowego, a także ich zastosowanie w gastronomii. Uczniowie mogli obserwować profesjonalnie wykonywane podziały tusz mięsa zwierząt rzeźnych na elementy kulinarne. Wychowankowie zapoznali się także ze sprzętem i narzędziami wyposażenia gastronomicznego.
Przed wejściem na dział mięsny hurtowni wszyscy musieli przejść krótkie szkolenie z zasad dobrej praktyki higienicznej oraz stosować je w czasie wizytacji.
Lekcja pokazowa w Selgrosie była dla uczniów niezwykle atrakcyjna oraz przydatna. Mamy nadzieję, że przyśli kucharze zdobyte z wycieczki wiadomości przeniosą do swoich praktyk zawodowych.
Tekst: J.B.
_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb__auto_generated_thumb__auto_generated_thumb__auto_generated_thumb__auto_generated_thumb_