Dnia 17 listopada 2015r uczniowie klas II i III ZSZ o profilu KUCHARZ uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej w hurtowni SELGROS Warszawa Białołęka.
Tematem wycieczki były ryby i owoce morza.
Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z asortymentem ryb z łowisk z całego świata między innymi łososia, pstrąga, dorsza, solę, doradę, tuńczyka oraz wiele innych gatunków ryb. Poznali także owoce morza, które cieszą się coraz większą popularnością – krewetki, kalmary, ośmiornice, małże i mule. Obserwowali także stoiska wyposażone w nowoczesne szafy chłodnicze i specjalne lady z lodem – dzięki czemu oferowane produkty rybne zachowują świeżość i najwyższą jakość.
Na wychowanków wizytujących czekała prezentacja multimedialna nt. gatunków różnych ryb oraz owoców morza, a także ich przynależności kulinarne.
Przed wejściem na hale hurtowni wszyscy musieli przejść krótkie szkolenie z zasad dobrej praktyki higienicznej.
Lekcja pokazowa w Selgrosie w dziale rybnym była dla uczniów przystępujących do egzaminów zawodowych niezwykle atrakcyjna oraz przydatna.
Tekst: J.B.
_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_