CELEM KONKURSU JEST:
• Propagowanie zdrowego odżywiania.
• Zachęcanie uczniów do samodzielnego przygotowania posiłków.
• Rozbudzanie zamiłowania do zawodów gastronomicznych.
Regulamin konkursu „Zdrowa odżywczo przekąska”
UCZESTNICY KONKURSU:
• Konkurs skierowany jest do uczniów Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii Nr 7.
WARUNKI KONKURSU:
• Zadaniem konkursowym jest:
- skomponowanie przepisu na 1 zdrową odżywczo sałatkę/surówkę,
- wykonanie przepisu w praktyce.
• Uczniowie pod opieką nauczyciela/wychowawcy komponują po jednym przepisie na zdrową surówkę/sałatkę i wykonują ją.
• Składnikami mogą być produkty bogate w witaminy, zdrowe odżywczo.
• Do receptury należy dołączyć skład ilościowy poszczególnych składników oraz sposób wykonania.
• Sałatkę/surówkę należy wykonać zgodnie z recepturą.
• Sałatkę/surówkę wykonuje każda grupa wychowawcza.
• Produkty będą dostarczone po uprzednio przygotowanej przez grupę liście składników.
• Do wykonanej sałatki/surówki należy dołączyć nazwę, zaznaczyć grupę/klasę, która ją wykonała.
• Jury oceniać będzie oryginalność przepisów, sposób podania i zaprezentowania składników sałatki/surówki.
• Termin oddania przepisu mija 29.04.2016 r.
(przepisy na surówkę/sałatkę oddajemy do p. Anny Ambroziak i p. Anny Miąsek).
• Prezentacja – 12.05.2016 r.
Tekst: A.A.